Historien om DVD´en

Forfatter:

Kan i huske årtusindeskiftet? Det magiske øjeblik hvor vi endelig skulle til at leve i en fremtid med nye teknologiske opfindelser, der ville gøre mulighederne endeløse for os mennesker. Ikke mindst var introduktionen af DVD´en i slutningen af 90'erne yderligere et bevis på den teknologiske drøm vi alle levede i. Et stykke software på størrelse med en CD, der kunne lagre al den audio og video du kunne bruge.

DVD´en der tog os med storm

I mange år var det VHS båndene, der stod øverst hjemme på filmhylden efter at den havde vundet over Betamax i datidens krig om visning af hjemmefilm. Helt tilbage fra de sene 70´ere til midt 90´erne var VHS urørlige og den absolutte Golden Standard indenfor videofilm. Med større hukommelse, bedre billeder og bedre audio kvalitet er det ikke svært at se, hvorfor DVD´en fik sit hurtige indtog. På rekordtid fra 1997 til 2000 havde DVD´en fuldstændig overtaget hyldepladserne fra VHS.

Selvom DVD´en først blev introduceret kommercielt i slutningen af 1990´erne, så går teknologien faktisk helt tilbage til 1958, hvor David Paul Gregg og James Russell opfandt den laser teknologi, der ligger bag. Faktisk blev laser teknologien introduceret som LaserDisc i USA i 70´erne, men den 3 gange så store disc og det dyre udstyr, der skulle bruges til at afspille mediet, gjorde aldrig det store indtryk på det amerikanske marked. LaserDisc blev derfor hurtigt taget af markedet igen.

Den nye krig

Ligesom den tidligere krig mellem VHS og Betamax lagde introduktionen af DVD grundlaget for en ny krig. Denne gang mellem to grupperinger, der hver støttede to forskellige formater af DVD. I det ene hjørne var Sony og Philips mod konkurrenterne, der inkluderede Toshiba, Time Warner, Pioneer, JVC som støttede det format, der senere vandt krigen, nemlig SD disc format. 

Dual-Layer

Før DVD´en kom til var alt fra spil til film på “single-layer”. Dvs. en normal spillefilm fyldte nærmest en hel VHS, hvilket jo var et problem for nyudkomne klassikere på tre timer, som Titanic og Braveheart.

Med Dual-Layer teknologien forbobledes data fra 4,7 GB til 8,5 GB. Det er måske ikke meget i disse dage, men tilbage i starten af år 2000 var 8 GB altså gigantisk.

Fordelen ved de nye DVD´er var desuden den interaktive kommunikation. En vejledning med f.eks “Sådan spiller du blackjack” kunne inddeles i forskellige kategorier om spil mulighederne som split, fordobling og overgivelse, som kunne vælges i takt med at man lærte at spille blackjack.

Vil DVD´en overleve?

Vi lever nu i streaming tjenesternes æra, og folk bruger måske ikke DVD´er mere. Men måske som med så mange andre ting, så vil DVD få sin genopstandelse på samme måde som vinyl oplever det i disse dage. Fordelen ved DVD er at kvaliteten forbliver den samme. Så smid endelig ikke dine mange film ud. Hvem ved. Måske bliver de en dag mange penge værd.

Problemet er selvfølgelig at DVD afspillerne bliver sværere og sværere at få fat på i takt med at efterspørgslen daler. En mulighed her vil være at kopiere alt dit DVD materiale over digitalt på din computer. Har du ikke tålmodigheden til dette, så er der nogen ikke anden udvej end, at investere i en DVD afspiller, du kan tage frem ved særlige lejligheder.